neděle 7. června 2009

Konec Invexu

V roce 2009 umřel Invex. Veletrh informačních technologií a výpočetní techniky v Brně. Svého času největší veletrh IT ve Východní Evropě. Český rádoby CeBit.
Právě jsem se dočetl, že první Invex je o rok starší než já - uskutečnil se poprvé v roce 1970. Za Komančů to byla všehochuť, až od roku 1991 specializovaná čistě na IT.
Já jsem byl v Brně poprvé někdy v letech 1993-1994, ještě na univerzitě. Byl to pro mě ohromný zážitek - hltal jsem všechno nové kolem IT a Invex na mě působil jako výloha v cukrárně.
Když jsem na studiích začal pracovat v CCA, jezdíval na Invex každý, kdo v oboru něco dělal. I firmičky prodávající hardware nelenily vyrazit na Invex a nabízet tam své komponenty a PC. Vzpomínám si na zacpanou D1 směrem k Brnu, šílené fronty k parkovištím, narvané výstaviště se všemi pavilony obsazenými, ohromné davy na výstavě a zacpanou D1 na cestě z Brna. Byla to také moje první zkušenost s dopravním kolapsem.
Na Invexu 1995 (první Invex s Internetem) proběhl jeden z klíčových momentů mého života. Byl jsem tenkrát na civilní vojenské službě na Západočeské univerzitě a měl jsem našlápnuto zůstat tam i po skončení civilky jako asistent. Na Invexu jsem potkal lidi z CCA, domluvil jsem si brigádu na zbytek civilky a nakonec to vyústilo v rozhodnutí nenastoupit na ZČU, ale do CCA.
Pamatuji se na roky, kdy na Invexu bylo velké téma mobilní telefony. Všude po výstavišti chodily hostesky v červeném, s logem Oskara (kterého později koupil Vodafone). V té době na Invex jezdily i školy - pan učitel naložil děti do autobusu, za branou výstaviště děti dostaly rozchod a rozprchly se po expozicích nabírat reklamní předměty a letáky. Viděl jsem na vlastní oči hordy dětiček s igelitkami somrovat u vystavujících kravaťáků: "Máte nějaké letáky?" Bůh suď, co s těmi papíry dělaly.
Pamatuji se na roky, kdy tématem byla multimédia - tenkrát buzzword označující novou třídu aplikací s grafikou, zvukem a videem na CD (převážně různé encyklopedie). Dnes se ten pojem v tomto kontextu prakticky nepoužívá, tenkrát to byla bomba.
Ke konci devadesátých let bylo na Invexu možné pozorovat pozvolný útlum. Některé firmy se rozhodovaly na Invexu nevystavovat - vzpomínám si na poprask, když na Invexu poprvé nevystavoval Oracle. Někdy kolem roku 2000 se i CCA rozhodla nemít vlastní stánek a vystavovat pouze u partnerů.
V letech 2002-2006 jsem na Invexu byl snad jednou dvakrát. Pamatuji se na Digitex - herní akci v rámci Invexu, ohromné lan parties a turnaje v Counterstrike. Prožil jsem si tam pocit generační nepatřičnosti, já chlap po třicítce v kvádru mezi těmi kluky kolem dvacítky v triku a džínách.
V roce 2007 jsem byl na Invexu obchodně. Nemít tam schůzku s partnerem, asi bych tam nejel - takhle jsem si to rád prolezl. Bylo to hodně malé - jen pár pavilonů, půlka výstaviště byla prázdná. Dominantním tématem byly digitální foťáky. Vzpomínám si na show tuším od Canonu, kde pózovaly prsaté modelky v bikinách a nechávaly se od publika fotit nejnovějšími modely digitálních zrcadlovek.
Invex v roce 2008 byl poslední. V roce 2009 pak následovalo už jen cosi, čemu říkají Invex Fórum. Především konference, teprve ve druhém plánu nějaké výstavy. Zkrátka - starý Invex umřel na úbytě. Asi to přijít muselo. IT firmy umí počítat, raději udělají cílenou marketingovou akci pro své zákazníky, než utrácet peníze za drahé stánky v Brně.
Míval jsem Invex rád.

Žádné komentáře:

Okomentovat