pondělí 5. října 2009

2002: Odstřel domu U zvonu

Plzeňský Dúm u Zvonu stával na pomezí Křižíkových sadů, pár kroků od Anglického nábřeží. Koukal jsem na něj z okna práce. Pamatuji ho jako docela hnusnou ratejnu, kde bydleli cikáni.

Bývala tam čistírna a taky bufet, kam jsem si někdy chodil z práce pro hamburgery. Typické české hambáče - opečený měkký salám v housce se zelím, kečupem a tatarkou. Nezdravý blaf, jterý mi přesto hodně chutnal.
V roce 2002 ho poničila velká voda, kdy se v Plzni vylila z břehů Radbuza a zaplavila parkoviště, Pražskou ulici, bývalou Mlýnskou strouhu a silnici Praha-Rozvadov, tehdy hlavní průtah městem (obchvat Plzně otevřeli až v roce 2003).
Byl jsem u toho, když se střilel. Všichni z práce jsme se šli podívat, protože to byla ohromná hlína a věc, která se nevidí každý den.
Byla to ohromná šlupka a dům se složil do sebe jako domeček z karet. Lidi tleskali a hned najeli hasiči, kteří začli kropit zbořeniště vodou aby se neprášilo.
Tady na fotkách jsou vidět i menší stromy na jižní straně domu - ty to nepřežily a dnes už tam nejsou. Ale největší  katalpový strom, který stál dva metry od domu na východní straně (na těchto fotkách je zakrytí domem) tam stojí dodnes.

Žádné komentáře:

Okomentovat