pátek 8. ledna 2010

Drhání

Všeobecný nedostatek dekorativních předmětů řešily české ženy v 80. letech všelijak. Jedním z módních trendů bylo drhání. Co je to drhání? Jednoduše řečeno tvorba tkanin vázáním ozdobných uzlů., jehož výsledkem je buď závěsná dekorace, nebo užitkový předmět (taška atd.). Každá "in" hospodyňka v 80. letech měla na zdi nějakou udrhanou dekoraci.

Drhalo se ze silného a tvrdého sisalového provazu, který byl k dispozici ve douv barvách - žluté jako tady na obrázku a hnědé. Pamatuji se, že moje máma chodila na nějaké kursy drhání od Svazu žen či od čeho. A měli jsme na zdi drhanou pannu možná 50 cm krát metr.
Je zajímavé, jak drhání v 90. letech zašlo na úbytě. Lidi nemají čas a na trhu je nepřeberně serepetiček pro zkrášlení bytů. Dneska je drhání v obecné řeči skoro neznámý pojem, těžce menšinová záležitost.
Když jsem hledal na Internetu něco o drhání, našel jsem pár stránek s popisem drhacích uzlů (namátkou tadytady a tady). Často spolu s ostatními obskurními ručními pracemi (batikování, patchwork apod.). Fotky toho, co letělo v 80. letech, ale vesměs žádné. Podle fotek se dneska nejspíš už nedrhá ze sisalu, ale z jiných materiálů.

Žádné komentáře:

Okomentovat