středa 11. března 2009

Kormoráni

Kormorány jsem začal masivněji registrovat tuším v roce 2007. Vždycky v zimě jsou kolem Plzně vidět hejna o několika desítkách kusů, jak táhnou podél řek. Nejlépe byli k vidění po ránu, těsně po východu slunce. Asi největší hejno jsem viděl v Plzni na Mži u Saského mostu letos v zimě, odhadoval bych to tak na 200 až 300 kusů.
Za mého mládí jsem (asi mylně) chápal kormorána jako mořského ptáka. Rozhodně nebyl nijak běžný. Když jsme v 90. letech jezdili na vodu, bylo možné kormorány zahlédnout na Berounce - dva tři kusy za celou cestu z Plzně do Berouna, ne víc. Ta velká hejna se začala na Plzeňsku objevovat opravdu až v posledních třech letech. Možná si toho víc všímám, protože hodně jezdím autem - i když to taky platí už delší dobu.
Velkou hnízdní kolonii kormoránů jsme viděli v roce 2007 na jezeře Amerika u Františkoých Lázní. Mají tam dobré podmínky na ostrovech. Taky v Jižních Čechách jich je hodně.
Rybáři z kormoránů jistě radost nemají. Co jsem četl, dokážou v rybích sádkách způsobit totální paseku. Já mám kormorány rád, líbí se mi, jak si suší křídla. Jejich těžkopádný let mám v oku a dokážu je odlišit od jiných druhů ptáků.
Nevím, jestli dřív jich bylo méně. Nepamatuji si to tak jasně jako u volavek. Ale každopádně mám radost, že se tenhle pěkný pták v Česku vyskytuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat