sobota 28. února 2009

Hollywood bez koulí

Poslední dobou si doma pouštím filmy z 80. let. Baví mě staré akční pecky se Sylvestrem Stallonem a Arnoldem Schwarzeneggerem.
Před pár dny se udílely letošní Oscary za rok 2008. Dočteme se, že dlouhodobě klesá počet filmových diváků v kinech a lidé nejsou na udílení Oscarů tak zvědaví jako dříve. Na vině je prý Internet a pirátské stahování filmů.

Jářku: Bullshit!

Ty staré filmy jsou skvělé, protože mají koule. Nejsou "politicky korektní". Hrdina v nich je nabušený frajer, který na konci filmu nakope nepřítele do prdele. Je to opravdový chlap, který má odvahu riskovat a vybojovat si svoje.
Dneska už se takové filmy nedělají. Alespoň ne v AAA kategorii. Akční hrdinové vymřeli v první polovině 90. let
Tuším za tím politickou korektnost. Filmy o silném bílém hrdinovi se prostě nenosí. I ty lepší akční filmy 21.století jsou o týmu, nebo o černochovi, nebo je akčním hrdinou ženská.

Je mi k pláči z Pirátů z Karibiku, tak skvěle rozehraných v prvním díle a totálně zazděných zejména ve třetím pokračování., Na konci světa.
Proč?
Protože nemají Hrdinu, který by na konci filmu všem Bad Guys rozsekal držku a odešel středem.
Ne že bych neměl rád třeba Pána prstenů. Anebo skvělé Treasure Hunters. Anebo Batman: The DarkKnight. Jsou to bezpochyby super filmy. Ale fungují podle jiného vzorce, než staré akční klasiky.
Vezměme ty nejlepší kousky poslednich let. SinCity - to je paráda, snad výjimka potvrzující pravidlo. 300 - další můj milovaný film, ale není to o jednom hrdinovi a nedopadne to dobře. Oba ty filmy nám jakoby říkají: být nabušený frajer se na konci dne nevyplácí.
Nejtvrdší filmy z poslední doby, které se drží "klasické akční školy" jsou Rambo IV a Rocky Balboa. Zase to jsou filmy toho samého Sylvestra Stallona. Sice je to už starší pán, ale ty filmy mají koule.
Můžeme si donekonečna povídat o rovnosti pohlaví. Ať se nám to líbí nebo ne, Lara Croft je prostě odvar hrdiny, fajn na pokoukání kvůli bujnému poprsí, ale to je tak všechno. Akční hrdina má být velký silný chlap, jinak to nefunguje. To je archetyp, který máme v genech.
Dokud si to hoši v Hollywoodu neuvědomí, můžou dál brečet nad poklesem sledovanosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat