pátek 20. února 2009

Šedá průmyslová Plzeň

Plzeň bývala za komunistů hnusné, šedivé, zakouřené město. Komunisti neinvestovali do domů, proto byly všechny fasády v Plzni šedivé a oprýskané. To co je tady na obrázku, to je idylka. Jak já to pamatuji, všechny komíny ve Škodovce chrlily dým. A ne tu bílou vodní páru, co dnes vypouštějí katalyzátory na teplárenských komínech, ale "poctivý" kouř plný popílku, síry a těžkých kovů.
Totéž auta: v letech 1985-1989 jsem chodil na gympl na dnešním Masarykově náměstí, za mě Ulice pionýrů. Chodil jsem ze starého autobusového nádraží v Leninově třídě (nyní Husova) Třídou prvního máje zvanou Májovka (nyní Klatovská). Májovka bývala plná aut, náklaďáků a autobusů bez katalyzátorů a byla hnusná, smradlavá a šedá. Tenkrát mi to nevadilo, teprve dnes vidím, co to bylo za hrůzu.
Až po roce 1989 se začalo psát a informovat o znečištění vzduchu. Pár let to bylo horké téma, pak se zavedly katalyzátory do aut a odsiřovací prvky na komíny (určitě se to nějak odborně jmenuje). Dnes kvalita vzduchu většinu lidí už moc netankuje - až na výjimky typu centrum Ostravy nebo magistrála v Praze. Není proč. Pravda, auta pořád nejsou bez nečistot, ale absolutně se to nedá srovnávat s tím, co bývalo za mého mládí.

Žádné komentáře:

Okomentovat