úterý 24. února 2009

Ostnaté dráty v Brance u Tachova

Někdy na začátku 80. let - tipuji 1981-1983 - jsme byli s rodiči a bratrem Michalem na dovolené v Brance u Tachova. Tuším že to byla rekreace od ROH, od mámy nebo táty z práce. Branka u Tachova je - jak zjišťuji nyní na Internetu - malá vesnička kousek od Tachova, vzdušnou čarou asi 2 km od hranice s Německem. Tenkrát Německou spolkovou republikou, tedy těmi zlými kapitalistickými Němci, na rozdíl od hodných Němců z komunistické Německé demokratické republiky.

Zvětšit mapu
Byla to tenkrát docela slušná taškařice. Přijeli jsme do Branky autem. Kolem silnice byly na obě strany ostnaté dráty. Branka samotná - to byl tenkrát rybník, stará škola předělaná na rekreační objekt, pár domů - a to bylo všechno. Tedy - rekreační objekt - dalo se tam přespat, rekreanti si museli vařit ve společné kuchyni.
Kolem celé vsi byly dráty. Šli jsme s rodiči na procházku do lesa po jediné možné cestě. Po obou stranách dráty. Ušli jsme snad 200 metrů, závora, konec, dál to nešlo.
Pamatuji se, že jsme tenkrát na té procházce našli v lese na stromě žlutý balónek s německým textem. Já - mohlo mi tehdy být kolem 10 let - jsem si ten balónek chtěl pochopitelně nechat, ale rodiče mi to nedovolili a rychle jsme spěchali z lesa. Snad to byla kapitalistická propaganda - co jsem četl, v 50. letech to bylo docela běžné. Ale možná to byl jenom nějaký reklamní balónek, který vítr zavál do komunistického Československa.
Vydrželi jsme v Brance u Tachova jednu noc a rychle jsme odtamtud ujeli. Dodnes nechápu, co tam dělali ti ostatní lidi, co tam také byli na rekreaci. Možná se koupali v tom rybníku a nevadilo jim, že jsou tam obklíčeni ostnatým drátem jako v koncentráku.

Žádné komentáře:

Okomentovat